Třená buchta - buchty z třeného těsta
Buchty z třeného těsta
Suroviny:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 10 dkg cukru
- 10 dkg másla nebo Hery
- 2 vejce
- 3 dkg droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- citronová kůra
- špetka soli
- olej na vymazání pekáče
Postup:
Do hrníčku uděláme kvásek: nalijeme mléko pokojové teploty, nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, společně zamícháme a necháme vzejít. Mezitím do mísy dáme máslo s cukrem, utřeme do pěny a následně zašleháme ještě žloutky. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru, přilijeme kvásek a mléko dle potřeby. Z těchto ingrediencí vypracujeme nelepivé hladké těsto, které necháme v teple kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, dáme na vál a začneme tvořit buchty. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky, z nich uděláme placky, které doprostřed plníme tvarohem, mákem nebo povidly. Takto připravené zabalíme a dáváme do pekáče s trochou oleje spojem dolů. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do zlatova. Hotové posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Třená buchta
Zveřejněno: 23.11.2018